4 porce
- 4 telecí kotlety s kostí
- 200 g mletého telecího ořezu
- 100 ml smetany
- 1 lžíce sušeného mléka
- 100 g slaniny
- muškátový oříšek
- citronová kůra
- bílý lanýž
- mletý pepř
- sůl
- 100 g másla
- 2 šalotky
- masová šťáva nebo vývar
- 250 ml smetany
Do kotlety prořízneme kapsu, do které budeme později plnit směs. Poté ji z obou stran naklepeme a nasolíme.
Do telecího ořezu vmícháme vejce se smetanou, zasypeme sušeným mlékem. Na místo sušeného mléka je možné použít mouku. Ochutíme solí, nastrouháme po trošce muškátového ořechu a citronové kůry. Dále přidáme na jemno nakrájený špek a nastrouháme lanýže. Když nemáme lanýže, tak použijeme lanýžový olej, a když nemáme ani ten, tak tam nedáváme nic, je to dobré i tak. Směs důkladně promícháme a poté jí, ideálně z plnícího sáčku, plníme kotlety. Na závěr spíchneme špejlemi tak, aby směs nemohla z kotlet unikat.
Naplněné kotlety posypeme lehce moukou, což při smažení vytvoří tenkou kůrčičku a udrží nám v mase šťávu.
V kastrolu nebo vyšší pánvi přepustíme máslo a kotlety na něm opečeme. Při opékání zasypeme na nudličky nakrájenou šalotkou a na hrubo nastrouhaným lanýžem. Na závěr zalijeme masovou šťávou nebo vývarem a smetanou ke šlehání. Zakryjeme pokličkou a dáme do trouby na cca 30 minut při 160 °C podusit.
kedlubny
- 4 kedlubny
- voda
- bílé víno
- cukr
- 80 g másla
- 1 lžíce cukru
- muškátový oříšek
- citronová kůra
- mletý pepř
- sůl
- 6 lžic hrášku
Vodu s bílým vínem přivedeme k varu. Kedlubnu pokrájíme na plátky a hodíme do vroucí vody, kde ji povaříme 5 minut a vyndáme. Rozpustíme máslo, zasypeme cukrem a kedlubny restujeme. Při restování dochutíme solí, muškátovým oříškem, bílým pepřem a citronovou kůrou. Na závěr přidáme hrášek a promícháme.
Zdroj: Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/?recept=930
Poslední tip, trik či komentář