- středně velké brambory 5 kusů
- pepř 1 špetka
- sůl 1 špetka
- šunka 100 g
- strouhaný sýr 100 g
- tavený sýr dle chuti
- 1 bylinková lučina
Omáčky
- 2 zakysané smetany
- 2 stroužky česneku
- sůl
- pepř
- půl pokrájená červená kapie
- 1 jarní cibulka
Salátek
- mozarella
- ledový salát
- rajčata 4 kusy
- olivový olej 1 lžíce
- koření – italské salátové bylinky
- citron nebo trochu vinného octa
- sůl
- pepř
- cukr
Brambory očistíme kartáčkem a uvaříme do poloměkka. Necháme je částečně vychladnout, ještě teplé je rozpůlíme a vydlabeme lžičkou střed. Tuto hmotu dáme do misky a přidáme nakrájenou šunku, sýr, lučinu a vše důkladně vidličkou rozmačkáme, osolíme a opepříme, můžeme i opaprikovat, promícháme. Brambory naplníme a dáme na pekáč vyložený alobalem a pečeme dozlatova asi 10 minut při 200 stupních. Nakonec je posypeme nastrouhaným sýrem.
Umícháme oba smetanové dipy k bramboře. Jeden je s rozdrceným česnekem a druhý s pokrájenou paprikou – kapií a cibulkou.
Zeleninový salát promícháme s olejovo-citronovou zálivkou a podáváme k dipům a plněným bramborám.
Zdroj: Zapečená brambora s nádivkou…; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/zapecena-brambora-s-nadivkou [On-line 7.3.2012]
Poslední tip, trik či komentář