- 6 čekankových puků
- 150 g ementálu – dá se nahradit tvrdým sýrem
- 50 g másla
- 2 lžíce mouky
- 0,25 litru mléka
- 1 žloutek
Čekankové puky očistíme, opláchneme a v celku vložíme do slané, vařící vody. Vaříme do měkka, asi dvacet minut. Máslo dáme rozpustit, přidáme mouku, zalijeme mlékem a uvaříme hustší bešamel, vmícháme tři čtvrtiny jemně nastrouhaného ementálu, opepříme, osolíme, přidáme ještě žloutek a vymícháme do hladka.
Okapané čekankové puky složíme do máslem vymazané zapékací misky a potřeme je sýrovým bešamelem. Posypeme zbylou čtvrtinou ementálu, poklademe kousky másla a zapečeme do růžová v rozpálené troubě. Jako příloha se hodí bílý chléb.
Syrové, rozebrané čekankové puky se zálivkou vinaigrette jsou výborné jako salát.
Poslední tip, trik či komentář