Recept pro 4 osoby
- 600 g růžičkové kapusty
- 300 g brambor
- 250 ml smetany
- sůl
- pepř
- 1 jarní cibulka
- olej na smažení
- máslo na vymazání
Růžičkovou kapustu pečlivě očistíme, důkladně omyjeme, vložíme ji do vroucí osolené vody a přibližně 5 minut povaříme. Vodu potom dokonale slijeme, kapustičky propláchneme studenou vodou a necháme je dostatečně okapat. Potom povařené kapustičky přendáme do větší máslem vymazané zapékací misky, zalijeme je 2/3 smetany, dobře je osolíme a opepříme.
Brambory pečlivě oloupeme, nastrouháme na hrubém struhadle, polovinu dáme do studené vody a na druhou část nalijeme zbytek smetany, osolíme a opepříme. Brambory se smetanou opatrně rozložíme na kapustičky a vše dohromady vložíme do předem vyhřáté trouby. Pečeme při 175 °C asi 30 minut.
Abychom vytvořili z brambor zlatou a křupavou kůru, vyndáme zbylé brambory z vody, necháme je důkladně okapat nebo je můžeme osušit v utěrce a co nejrychleji je osmažíme na rozpáleném oleji. Pak osmažené brambory přendáme do zapékací mísy na kapustičky a ještě je společně krátce zapečeme. Při podávání můžeme kapustičky na talíři ještě posypat najemno nakrájenou jarní cibulkou.
Poslední tip, trik či komentář