- 1 kg švestek
- 75 g cukru + 50 g cukru navíc
- 2 tvrdší housky
- 200 ml mléka
- 2 lžíce másla
- 2 vejce
- trocha skořice
- špetka tlučeného hřebíčku
- 30 g strouhaných manuli
- 2 lžíce strouhanky
Švestky omyjeme, osušíme, vypeckujeme a jednu vedle druhé hustě poskládáme do velké nákypové formy. Zasypeme je 75 g krystalového cukru a dáme rozpéct do trouby. Housky nakrájíme na tenké plátky. Mléko a lžíci másla zahřejeme, vmícháme housky a necháme vychladnout. Vejce, skořici, tlučený hřebíček a 50 g cukru šleháme do jemné pěny. Vmícháme mandle a namočené housky. Těsto rovnoměrně rozdělíme na rozpečené švestky, posypeme strouhankou a obložíme hoblinkami másla. Pečeme uprostřed trouby, až povrch zhnědne.
Poslední tip, trik či komentář