Potřebujeme:
- 8 puků čekanky,
8 plátků parmské nebo normální šunky,
8 brambor uvařených ve slupce,
100 g másla,
1 stroužek česneku,
citrón,
sůl a bílý pepř
Omáčka:
- 100 g másla,
- 100 g hladké mouky,
- 200 ml smetany,
- 2 žloutky,
- 100 g tvrdého nastrouhaného sýra (Gruyer, Raclette)
- citrónovou šťávu,
- muškátový květ,
- sůl, čerstvě mletý pepř
V kastrůlku na másle připravíme světlou jíšku, do které přidáme muškátový květ, sůl a pepř. Zalijeme smetanou, rozšleháme a za stálého míchání povaříme asi 20 minut. Necháme částečně prochladnout a poté vmícháme žloutky a strouhaný sýr. Česnek utřeme a smícháme s olivovým olejem.
Zapékací misku vymažeme máslem. Na dno poklademe plátky uvařených brambor, posypeme utřeným česnekem smíchaným s olivovým olejem a nahoru poskládáme půlky čekankových puků. Zakapeme citrónovou šťávou, zalijeme omáčkou Mornay a vložíme do předem vyhřáté trouby na 180°C. Pečeme 25-30min, až je povrch pěkně zlatohnědý.
Zdroj: TV Nova Tescoma s chutí http://tescoma.nova.cz/clanek/novinky/zapekana-cekanka-10-11-2011.html
Poslední tip, trik či komentář