4 porce
- 30 dkg baklažánu
- 30 dkg rajčat
- 20 dkg sýra mozarela
- 10 dkg sýra parmezánu
- 1 svazek bazalky
- 2 dl olivového oleje
- 3 dkg másla
- 2 stroužky česneku
- 1 cibule
- sůl
- pepř
Baklažán očistíme, nakrájíme na plátky, osolíme a alespoň jednu hodinu necháme odležet.
V rychlovarné nádobě rozpálíme olej a zesklovatíme na něm nadrobno nasekanou cibuli. Přihodíme nakrájená rajčata a necháme je téměř rozvařit, jako kdybychom připravovali omáčku. Vmícháme najemno nasekanou petrželovou nať a směs osolíme a opepříme. Můžeme ji ochutit také nastrouhaným česnekem.
Osolené plátky baklažánu předsmažíme na olivovém oleji. Necháme je osmahnout po obou stranách mírně dočervena.
Připravíme si pekáč, do kterého nalijeme malé množství oleje, a začneme pokládat jednotlivé vrstvy tak, že nejprve položíme plátky baklažánu. Zakapeme rajčatovou omáčkou, pak následuje vrstva na plátky nakrájeného sýra mozarela a vše posypeme nastrouhaným parmezánem. Celý postup ještě jednou až dvakrát zopakujeme a nakonec na poslední vrstvu položíme natrhané lístky bazalky a přihodíme několik kousků másla. Vložíme do trouby a necháme 15 až 20 minut péct při teplotě 200 °C.
Před podáváním nakrájíme zapečené baklažány na kostky, položíme je na talíř a nakonec můžeme pokrm ozdobit parmezánem, lístky bazalky a zakapat olivovým olejem.
Zdroj: TV Paprika Vinařskou stezkou s vidličkou a nožem http://tvpaprika.hu/cs/node/3583
Poslední tip, trik či komentář