reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Zapékaný baklažán s parmezánem – doporučujeme podávat s vínem „Rosé Cuvée”, ročník 2004, ze sklepů Zoltána Günzera

4 porce

  • 30 dkg baklažánu
  • 30 dkg rajčat
  • 20 dkg sýra mozarela
  • 10 dkg sýra parmezánu
  • 1 svazek bazalky
  • 2 dl olivového oleje
  • 3 dkg másla
  • 2 stroužky česneku
  • 1 cibule
  • sůl
  • pepř

Baklažán očistíme, nakrájíme na plátky, osolíme a alespoň jednu hodinu necháme odležet.

V rychlovarné nádobě rozpálíme olej a zesklovatíme na něm nadrobno nasekanou cibuli. Přihodíme nakrájená rajčata a necháme je téměř rozvařit, jako kdybychom připravovali omáčku. Vmícháme najemno nasekanou petrželovou nať a směs osolíme a opepříme. Můžeme ji ochutit také nastrouhaným česnekem.

Osolené plátky baklažánu předsmažíme na olivovém oleji. Necháme je osmahnout po obou stranách mírně dočervena.

Připravíme si pekáč, do kterého nalijeme malé množství oleje, a začneme pokládat jednotlivé vrstvy tak, že nejprve položíme plátky baklažánu. Zakapeme rajčatovou omáčkou, pak následuje vrstva na plátky nakrájeného sýra mozarela a vše posypeme nastrouhaným parmezánem. Celý postup ještě jednou až dvakrát zopakujeme a nakonec na poslední vrstvu položíme natrhané lístky bazalky a přihodíme několik kousků másla. Vložíme do trouby a necháme 15 až 20 minut péct při teplotě 200 °C.

Před podáváním nakrájíme zapečené baklažány na kostky, položíme je na talíř a nakonec můžeme pokrm ozdobit parmezánem, lístky bazalky a zakapat olivovým olejem.

Zdroj: TV Paprika Vinařskou stezkou s vidličkou a nožem http://tvpaprika.hu/cs/node/3583

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.