Suroviny
- bobkový list, nové koření, celý pepř
- 1,5 šalotky
- 250 g másla
- 20 dkg kulaté rizotové rýže
- olivový olej
- bílé víno
- sůl, bílý pepř
- parmazán (strouhaný)
- 1 stroužek česneku
- vejce
- vinný a obyčejný ocet
Kardinálská omáčka:
- 2 lžíce smetany
- chilli pasta
- lžíce přírodního rajského protlaku
- 4 lžíce majonézy
- 2 cl cognacu
- sůl
- kopr
- rukola
Na másle orestujeme pokrájenou šalotku, přidáme olivový olej, bílé víno, rýži. Redukujeme, přiléváme víno, osolíme, opepříme. Za stálého míchání vaříme 15 min. Do rizota přidáme stroužek nasekaného česneku, strouhaný parmazán, promícháme.Necháme dojít v troubě.
Do vroucí vody s bobkovým listem, celým pepřem a novým kořením přidáme bílé víno, ocet, osolíme. Spouštíme vejce, vidličkou omotáváme bílek. Vaříme půl minuty, necháme půl minuty dojít, vejce vyndáme a vychladíme.
Kardinálskou omáčku připravíme smícháním uvedených ingrediencí, které prošleháme metličkou.
Rukolu zakápneme olivovým olejem a octem, na ni dáme rizoto, zastřené vejce a polijeme Kardinálskou omáčkou. Posypeme nasekaným koprem a strouhaným parmazánem.
Zdroj: ZASTŘENÉ VEJCE NA VINNÉM RIZOTU PŘELITÉ KARDINÁLSKOU OMÁČKOU; TV Barrandov Babica vs Sapík http://www.barrandov.tv/babica-vs-sapik/recepty#sec-info [On-line 22.09.2015]
Poslední tip, trik či komentář