Suroviny:
- 4 hovězí plátky po
- 150 g 2 stroužky česneku
- prolisované 1 cibule
- najemno 6 listů šalvěje nasekaných
- pár na ozdobu 6 lžic olivového oleje
- 2 lžíce strouhaného parmazánu nahrubo nebo hoblin
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 2 lžíce hrubozrnné hořčice
- hrst lístků hladkolisté petržele
- 6 plátků sušené slaniny
- 200 ml hovězího vývaru nebo kuřecího vývaru
Troubu si rozpalte na 180°C. Plátky masa jemně rozklepejte mezi dvěma fóliemi (aby se nepotrhalo a udržela se v nich šťáva). Pak si v misce umíchejte směs z prolisovaného česneku, poloviny olivového oleje, parmazánu, cibule, hořčice, šalvěje a petržele. Touto směsí potřete plátky masa, poklaďte plátky slaniny, a pak opatrně stočte do závitků. Upevněte párátky nebo svažte potravinovou nití a pak opečte na pánvi na zbylém olivovém oleji a naskládejte do pekáčku i s olejem. Podlijte troškou (cca 1 cm) vývaru nebo vody, zakryjte alobalem a dejte do trouby. Během pečení závitky několikrát otočte a přelijte vypečenou šťávou. Měkké by měly být cca za hodinu a půl, podle stáří masa. Podávejte je např. s jižní zeleninou z pánve.
Jižní zelenina z pánve
Suroviny:
- 3 červené papriky
- na větší kousky
- 1 lilek, na čtvrtkolečka
- 1 žlutá cuketa (může být i zelená)
- na čtvrtkolečka
- 6 žampionů
- na plátky
- 3 lžíce olivového oleje
- 3 šalotky na silnější kolečka
- 4 stroužky česneku na plátky
- 15 tmavých oliv bez pecek
- 10 třešňových rajčátek
- sůl a čerstvě mletý pepř
- velká hrst baby špenátu
- čerstvý tymián
- čerstvá bazalka
Očistěte a nakrájejte postupně všechnu zeleninu. Na olivovém oleji na hlubší pánvi zpěňte šalotku a česnek. Když je obojí do sklovita, přidejte papriky a lilek a opékejte 5 minut. Po pěti minutách přidejte cuketu, žampiony a pak olivy a rajčátka naříznutá do křížku. Osolte a opepřete. Opékejte za občasného promíchání cca dalších pět minut. Cílem je, aby byla zelenina krásně opečená, zlatavá a měkká, ale stále si zachovala svou konzistenci. Až tohoto stavu dosáhnete, přidejte lístky baby špenátu a bylinky a nechte je už jen zavadnout. TIP: Pokud zeleninu podáváte jako samostatný chod, třeba jako lehkou večeři, posypejte před koncem zeleninu oblíbeným tučnějším sýrem, zakryjte pokličkou a na mírném plameni nechte sýr rozpustit, bude to už velmi rychlé. Jako další přílohu pro velké jedlíky doporučuji bramborovou kaši.
Zdroj: Závitky se sýrem a bylinkami & jižní zelenina z pánve; Karolína-domácí kuchařka – TV Prima http://vlasta.kafe.cz/clanky/7225-nenechte-si-ujit-novou-radu-poradu-karolina-domaci-kucharka/[On-line 23.10.2016]
Poslední tip, trik či komentář