Pro 4 osoby
- 600 g vepřové kýty
- 4 plátky sýra
- 200 g hrášku
- 50 g parmazánu
- 1 lžičku šalvěje
- 150 g hladké mouky
- mletou papriku
- sůl
- pepř
- olej
- 1 obuli
- 2 řapíky celeru
- 1 stroužek česneku
- 1 lžíci hladké mouky
- 100 ml vývaru
- 100 ml bílého vína
Vepřovou kýtu nakrájíme na čtyři plátky a ty rozklepeme na tenké řízky. Na každý řízek položíme plátek sýra, na něj dáme hrášek (v sezóně můžeme použít lusky mladého hrášku, které předtím spaříme ve vroucí vodě a necháme okapat). Posypeme parmazánem a šalvěji.
Strany řízků přeložíme směrem ke středu a přitiskneme. Stočíme a upevníme párátkem. Mouku smícháme s paprikou, lžičkou soli a trochou pepře. Závitky obalíme v ochucené mouce. Na rozehřátém oleji je opečeme ze všech stran, vyjmeme a udržujeme teplé.
Do oleje v kastrole vložíme kostičky cibule, celeru a česneku. Osmažíme, zaprášíme lžící mouky a krátce orestujeme. Zalijeme vývarem a vínem, osolíme a opepříme. Rolády vrátíme zpět do kastrolu a pod pokličkou dusíme asi 15 minut. Měkké vyjmeme a omáčku rozmixujeme.
Poslední tip, trik či komentář