Pro 4 osoby
- 1 kg rajčat
- 2 cibule
- 3 stroužky česneku
- 5 lžic olivového oleje
- 125 ml vývaru
- 2 lžíce citrónové šťávy
- 1 lžička papriky
- sůl, pepř
- po 1/2 svazku petrželky a kopru
- 2 velké lilky
- 2 papriky
Dvě rajčata omyjeme, nakrájíme na plátky a odložíme stranou. Zbylá rajčata křížově nařízneme, přelijeme vroucí vodou, oloupeme a nakrájíme na kostičky. Cibuli a česnek oloupeme a najemno nakrájíme. Rozehřejeme 2 lžíce oleje a cibuli s česnekem v něm necháme zesklovatět. Přidáme kostičky rajčat a společně podusíme. Přilijeme vývar a povaříme. Ochutíme citrónovou šťávou, paprikou, solí a pepřem. Bylinky nasekáme a přidáme k rajčatové směsi.
Omyté lilky podélně rozkrojíme na 4 plátky. Osolíme a necháme odstát. Papriky zbavíme zrníček, nakrájíme na čtvrtky a orestujeme pod horkým grilem, až slupka takřka zčerná. Po vychladnutí ji oloupeme. Lilky potřeme olejem a grilujeme z každé strany.
Vždy dva a dva plátky lilku na sebe položíme křížem, obložíme paprikou a plátky rajčat, překlopíme a upevníme. Potřeme zbylým olejem a z každé strany opékáme 3 minuty na pánvi. Podáváme s rajčatovou omáčkou.
Příprava: asi 60 minut Na osobu: cca 250 kcal: 1045 kJ; bílkoviny: 5 g, tuky: 15 g: sach.: 23 g: cholesterol – 0 mg
Poslední tip, trik či komentář