reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Žebírka v memphiském stylu 06.06.2011

  • sůl 20 g
  • jablečný ocet 550 ml
  • římský kmín mletý 1 špetka
  • sušená hořčice 1 špetka
  • utřený česnek 1 špetka
  • kajenský pepř 1 špetka
  • vepřová žebírka 3 kusy
  • pepř černý mletý 18 g
  • hnědý cukr 18 g
  • paprika sladká mletá červená 70 g
  • hořčice žlutá 150 ml

Buďte o krok napřed: počítejte s 4-8 hodinami na marinování žebírek

Speciální výbava:

420 g dřevěných třísek nebo odřezků, ponořených na hodinu do studené vody a poté okapaných

Připravte si:

na žebírka a marinádu:

3 řady vepřových žebírek z mladého prasete (přibližně 3,5 kg) nebo 2 řady žebírek z prasnice (asi 3-4 kg), 70 g mleté sladké papriky, 18 g čerstvě namletého černého pepře, 18 g tmavě hnědého cukru, 20 g soli, špetku kajenského pepře, špetku utřeného česneku, špetku sušené hořčice, špetku mletého římského kmínu

na omáčku:

550 ml jablečného octa, 150 ml žluté hořčice, 2 špetky soli

pusťte se do toho:

1. Začněte s žebírky a marinádou: ze zadní strany každé řady žebírek prsty nebo pinzetou stáhněte tenkou pergamenovou blánu. Pokud příliš klouže, uchopte ji rohem kuchyňské utěrky.

2. V malé misce smíchejte papriku, černý pepř, hnědý cukr, sůl, kajenský pepř, česnek, kuličky hořčice a římský kmín. Metličkou vše dobře promíchejte. Dvě třetiny této směsi vetřete z obou stran do žebírek a poté maso přesuňte na pekáč. Přikryjte je mikrotenovou fólií a nechte 4-8 hodin marinovat v lednici.

3. Připravte si omáčku. V misce smíchejte jablečný ocet, hořčici a sůl. Směs nechte stát v pokojové teplotě.

4. Připravte gril na nepřímé grilování a doprostřed něj umístěte velkou odkapávací pánev.

5. Nasypejte dřevěné třísky na dřevěné uhlí. Kartáčem očistěte rošt a pak jej naolejujte. Žebírka položte na horký rošt nad odkapávací pánev. Zakryjte gril a uďte je hodinu.

6. Po hodině odkryjte gril a maso potřete omáčkou. Gril znovu zakryjte a pokračujte v pečení žebírek, dokud nebudou měkká a téměř hotová. Žebírka z mladého selete další čtvrť až půl hodinu, pokud grilujete vepřová žebírka z dospělého prasete, pak další půl až celou hodinu. Až bude maso velmi měkké a začne se uvolňovat z konců kostí, poznáte, že je hotové. Patnáct minut před dokončením ochuťte žebírka zbývající marinádou.

Zdroj: Šéf na grilu TV Prima http://www.iprima.cz/sefnagrilu/recepty/zebirka-v-memphiskem-stylu
[On-line 19.5.2012]

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.