- 42 g droždí
- 1 lžíce krupicového cukru
- 300 ml mléka
- 600 g hladké mouky
- 1 lžíce sušeného tymiánu
- hrst petrželky
- 200 g másla
- 4 žloutky
- 1 lžička soli
- 600 g kysaného zelí
- 1 vejce na potření těsta
- 2 lžíce drceného kmínu
Droždí se lžičkou cukru vymícháme do hladké kaše, zalijeme vlažným mlékem, zaprášíme trochou mouky, zamícháme, přikryjeme utěrkou a necháme 10−15 minut, než kvásek vyběhne.
Ke kvásku přidáme mouku s tymiánem a sekanou petrželkou, rozpuštěné vlažné máslo, žloutky a sůl. Vypracujeme hladké těsto, které se nechytá mísy, poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme hodinu kynout. Během kynutí těsto alespoň dvakrát promísíme.
Vykynuté těsto rozválíme na plát, poklademe předem vymačkaným kysaným zelím. Okraje těsta potřeme rozšlehaným vejcem a zarolujeme. Z rolády krájíme kolečka, která vyskládáme na plech vyložený pečicím papírem, potřeme vejcem a posypeme drceným kmínem. Vložíme do trouby vyhřáté na 170°C a pečeme do zlatova asi 25 minut.
Zdroj: Zelné šneky; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1228-zelne-sneky/ [On-line 30.03.2013]
Poslední tip, trik či komentář