10 porcí
marináda
- 200 g plnotučné hořčice
- 250 g kečupu
- 250 g oleje
- 100 g worcesterské omáčky
- 2 g mletého pepře
- 1 g mletého zázvoru
- 1 g mleté papriky
- 1 g chilli koření
- 40 g česneku
- 30 g soli
- podle chuti cca 100 ml červeného vína
maso, špek a zelenina
- 1 kg očištěného roštěnce
- 1 kg vepřové kýty bez kosti
- 1 kg kuřecích prsou
- 500 g slaniny bez kůže
- 500 g paprikových lusků (červené, žluté, zelené)
- 300 g cibule
- 2 brambory
Postupně šleháme hořčici, kečup, olej, worcesterskou omáčku, pepř, zázvor, papriku, chilli koření, drcený česnek a sůl (popřípadě červené víno). Do této připravené marinády naložíme na plátky nakrájené maso a slaninu, očištěné, na větší kusy nakrájené paprikové lusky, cibuli (brambory ne!) a necháme odležet nejméně 24 hodin.
Na jehlu (špíz) napíchneme nejprve jednu bramboru (aby při pečení nevytékala po stranách šťáva a maso bylo dobře zafixováno) a poté směs masa střídavě se špekem, paprikou a cibulí, uzavřeme napíchnutím druhé brambory.
Na stůl rozložíme 2–3 vrstvy alobalu, na něj pečicí papír; vložíme napíchanou jehlu, mírně zalijeme zbytkem marinády a vše zabalíme a utáhneme, ovážeme motouzem, vložíme na ohniště. Pečicí jehlu s živáňskou pečení občas potíráme mokrým hadrem, pečeme 2,5–3 hodiny.
Pečenou živáňskou zbavíme jehly, rozřízneme nožem obal, servírujeme s pečivem a cibulovým salátem.
Zdroj: Kluci v akci recepty http://www.ceskatelevize.cz/program/10213315170-17.05.2010-17:30-1-kluci-v-akci.html?deid=1137&recept=777
Doporučuji místo alobalu zabalit do t.zv pauzovacího papíru či pergamenu a omotat motouzem. Pauzák se nespálí díky šťávě ale oproti alobalu je maso částečně opečené a má podstatně hezčí povrch. My takto živáň děláme léta s maximálním úspěchem.