Koláče
- 1 kg polohrubé mouky
- 400 ml mléka
- 240 g krupicového cukru
- 240 g másla
- 6 žloutků
- 2 kostky droždí
- 1 vanilkový cukr
- špetka soli
- citronová kůra
- vejce na potření
Švestková povidla
Tvarohová náplň
- 750 g měkkého polotučného tvarohu
- 2 vejce
- vanilkový cukr
- krupicový cukr
- rozinky
- citronová kůra
Drobenka
- 140 g polohrubé mouky
- 100 g krupicového cukru
- 100 g másla
Do vlažného mléka vsypeme cukr, rozdrobíme droždí, zamícháme a zaprášíme moukou. Zakryjeme utěrkou a na teplém místě necháme vyběhnout kvásek.
Do mísy s moukou přidáme 6 žloutků, rozehřáté máslo, špetku soli, citronovou kůru, kvásek a zpracujeme hladké těsto, které se nelepí na vařečku ani na mísu. Zakryté utěrkou necháme hodinu kynout.
Z vykynutého těsta odtrháváme stejné porce, tvarujeme placičky a plníme lžičkou povidel, dobře zabalíme, pokládáme na plech vyložený pečicím papírem, vytvoříme důlek, celý koláček potřeme rozkvedlaným vejcem, plníme tvarohem a posypeme drobenkou.
Pečme dozlatova při 170 °C asi 45 minut.
Zdroj: Žlebské dvojctihodné koláče; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1413-zlebske-dvojctihodne-kolace/ [On-line 13.04.2014]
Poslední tip, trik či komentář