4 porce
- 4 vejce
- ½ l vody
- 2 dl 8% octa
- voda se solí na zchlazení
- 4 krajíčky bílé veky
- 20 g másla
- 150 g šunky
- 100 ml tatarské omáčky
- pažitka na ozdobu
Do kastrolu nalijeme vodu a ocet, přivedeme k varu a zmírníme, abychom teplotu vody udržovali těsně pod bodem varu. Do naběračky vyklepneme vejce a pozvolna ho vkládáme do horké vody tak, abychom bílkem obalili žloutek. Takto vejce ponecháme ve vodě 4 minuty – výsledek je po nakrojení měkký, jemně se roztékající žloutek. Chceme-li mít vejce vařená, ponecháme je ve vodě 7 minut. Vejce vkládáme do studené osolené vody.
Tousty opečeme na másle a necháme zchladnout.
Z plátku šunky vytvarujeme kornoutek, vložíme vejce a pokryjeme tatarskou omáčkou.
Tatarská omáčka
- 2 dl majonézy
- 1 šalotka
- 1 malá kyselá okurka
- 1 ančovička
- ½ lžíce kapary
- ½ lžíce dijonské hořčice
- worcesterská omáčka
- lák z okurek
- mletý bílý pepř
- sůl
Majonézu smícháme s nadrobno nakrájenou šalotkou, okurkou, ančovičkou, nasekanými kapary, hořčicí. Dochutíme worcesterskou omáčkou, lákem z okurek, mletým pepřem a solí.
Zdroj: Ztracená vejce se šunkou; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/?recept=1168 [On-line 07.12.2012]
Poslední tip, trik či komentář