- 120 g másla (na posypání)
- 2 vanilkové cukry
- 500 g hladké mouky
- 250 g ztuhlého másla
- 1 sušené kvasnice nebo kostka droždí
- 3 žloutky
- 100 g strouhaného perníku
- 200 g moučkového cukru
- 1 lžička soli
- 1 lžička citronové kůry
- 0,5 l mléka
- pár lžic smetany
- 1 sklenice povidel
Náplň
- 0,5 kg tvarohu
- cukr
- 1 vanilkový cukr,
- 1 vejce
Na posypání:
- 200 g polohrubé mouky
- 120 g másla
- 2 vanilkové cukry
- 200 g moučkového cukru
- 100 g strouhaného perníku
Vše smícháme, až vznikne žmolenka.
Z mléka, cukru, kvasnic a trochy mouky rozděláme kvásek. Zaděláme těsto z hladké mouky a mléka, do kterého nastrouháme celé máslo. Přidáme tři žloutky, moučkový cukr, trošku soli a citronové kůry. Necháme hodinu kynout. Na pomoučeném vále vykrajujeme lžící těsto a plníme koláčky tvarohovou náplní.
Zabalíme, vytvarujeme koláček, který klademe na vymazaný plech, povrch potřeme povidly, na to přijde posýpka. Nakonec potřeme kraje rozšlehaným vejcem se smetanou. Na plechu necháme ještě chvíli kynout. Pečeme v dobře vyhřáté troubě na 220 stupňů C dozlatova.
Zdroj: Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/babicciny-kolacky [On-line 28.10.2011]
Poslední tip, trik či komentář