- 1,5 kg pravé svíčkové
- 300 g kořenové zeleniny (mrkev, petržel a celer)
- 1 cibule
- 1 bobkový list
- 2 kuličky nového koření
- 5 kuliček celého pepře
- větvička čerstvého tymiánu
- 0,5 l bujónu
- 1 lžička soli
- 0,5 lžičky pepře
- 1 zakysaná smetana
Domácí knedlík
- 2 nakrájené rohlíky
- 1,5 hrnku hrubé mouky
- 1,5 hrnku vlažného mléka
- 2 žloutky
- 0,5 lžičky soli
- 0,5 lžičky prášku do pečiva
- sníh ze dvou bílků
Maso okořeníme a opečeme na oleji na pánvi, aby se zatáhlo. Svíčkovou přendáme do pekáče. Na stejné pánvi ve výpeku orestujeme nakrájenou čerstvou kořenovou zeleninu ze zahrady a najemno nakrájenou cibuli. Přidáme k masu do pekáče s bobkovým listem, novým kořením, čerstvým tymiánem, celým pepřem a vše podlijeme libovým bujónem. Pečeme při 250 stupních asi hodinu v troubě.
Jakmile je maso měkké, dáme pečeni stranou a vyjmeme tuhé koření. Zeleninu rozmixujeme, omáčku zředíme, zjemníme kysanou smetanou a dochutíme. Maso nakrájíme a ještě s omáčkou prohřejeme v teplé troubě.
Domácí knedlík připravujeme v mikrovlnné troubě v keramické nádobě vymazané máslem a vysypané hrubou moukou. Suroviny smícháme a do těsta lehce vpravíme sníh ze dvou bílků. Dáme na maximum na deset minut do mikrovlnky a ještě necháme pár minut dojít v teple. Knedlíky necháme lehce zchladnout, vyklopíme je z formy, nakrájíme a před podáváním prohřejeme na pařáku.
Zdroj: Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/prava-svickova-na-smetane-s-domacim-knedlikem-brusinkami [On-line 25.11.2011]
Poslední tip, trik či komentář