Potřebujeme:
- 1 kg srnčího hřbetu bez kosti,
10 plátků parmské šunky,
2 lžíce oleje,
200 g husí paštiky,
2 lžíce francouzské hořčice,
1 balíček listového těsta,
1 vejce lehce našlehané,
sůl, pepř
Na houbovou nádivku (duxells):
- 400 g najemno posekaných hub – nejlépe žampionů,
50 g másla,
1 najemno posekanou malou cibuli,
1 černý lanýž na drobno posekaný (nemusí být),
2 lžíce suchého červeného vína,
Na omáčku:
- 1 lžíci mouky,
- 1/2 hrnku madeirského vína,
- 3 lžíce brandy,
- 1 hrnek hovězího vývaru,
- 3 lžičky Worcestershire omáčky
Na másle opečeme najemno nakrájenou cibulku, přidáme nasekané houby a víno a vaříme do odpaření tekutiny. Směs ochutíme a rozsekáme v kutru. Poté ji vrátíme na pánev a zahříváme do úplného odpaření tekutiny.
Hřbet očistíme, osolíme a opepříme a zprudka opečeme na pánvi. Necháme vychladnout a poté ho potřeme hořčicí a paštikou. Na fólii rozprostřeme plátky parmské šunky, na ně dáme houbovou směs a položíme váleček masa. Zatáhneme do válečku a necháme prochladit v ledničce.
Rozválíme těsto, vložíme maso vybalené z fólie, okraje potřeme vejcem a maso obalíme do těsta. Položíme spojem dolů na plech a potřeme vejcem. Pečeme v horké troubě asi 20 minut. Pak necháme odpočinout asi 10 minut a krájíme.
Hřbet by měl být uvnitř médium. Správný stupeň tepelné úpravy poznáme díky TEPLOMĚRU. Teplota by měla být 65 °C.
Omáčka:
Rozehřát uschovanou šťávu z pánve, přidat mouku a nechat zhnědnout. Sundat z ohně a postupně zamíchat dovnitř víno, brandy, vývar a W. omáčku. Vrátit na oheň, míchat, až omáčka vaří a zhoustne. Přecedit.
Zdroj: TV Nova Tescoma s chutí http://tescoma.nova.cz/clanek/novinky/srnci-hrbet-wellington-22-12-2010.html
Poslední tip, trik či komentář