Potřebujeme:
- 1 kg zadního hovězího masa – nejlépe loupané plece nebo špičky,
- 200 g slaniny,
- 2 l hovězího vývaru
- 2 kelímky zakysané smetany,
- 3 lžíce vinného octa,
- 2 lžíce francouzské hořčice,
- 1 menší celer,
- 2 petržele,
- 4 mrkve,
- 2 cibule,
- citrón,
- 1 lžíci nového koření a celého pepře,
- 4 bobkové listy,
- 2 snítky tymiánu,
- vinný ocet,
- 2 lžíce cukru krupice,
- kostku másla
Maso na svíčkovou odblaníme a očistíme. A po vlákně masa ho prošpikujeme špalíčky špeku. Dno pekáče vymažeme máslem, pokryjeme ho částí na plátky nakrájené kořenové zeleniny, vložíme maso a vše zarovnáme zbytkem kořenové zeleniny. Přisypeme koření a vše zalijeme rozpuštěným, ale prochladlým máslem nebo mořidlem z vinného octa a vody. Necháme odležet do druhého dne. Maso v pekáči osolíme, přidáme cukr a dáme péci bez podlévání do rozpálené trouby. Až zelenina zčervená, přidáme ocet, hořčici a vývar. Můžeme však maso opéct zvlášť, do výpeku přidat zeleninu a orestovat ji do hněda.
Dáme do trouby a pečeme za občasného podlévání doměkka. Hotové maso vyjmeme, vybereme koření a omáčku rozmixujeme nebo
HRNÍČKOVÝ KNEDLÍK:
Potřebujeme:
- 6ks pečiva,
- 6 celých vajec,
- 3 hrníčky mléka,
- 3 hrníčky polohrubé mouky,
- sůl, máslo, sádlo
Pečivo nakrájíme na kostičky a můžeme osmahnout na másle. Necháme vychladnout. V míse rozšleháme žloutky se solí, přidáme mléko a hrneček hrubé mouky. Promícháme, přidáme pečivo a nakonec sníh z bílků. Máslem nebo sádlem vymazané hrnečky vysypeme moukou, naplníme připraveným těstem a vaříme pod pokličkou ve vodní lázni 30 minut. Můžeme vařit i v mikrovlnce při výkonu 700 W po dobu 9 minut. Vyklopíme a porcujeme nití.
Zdroj: TV Nova Tescoma s chutí http://tescoma.nova.cz/clanek/novinky/svickova-na-smetane-s-hrnkovym-knedlikem-8-4-2011.html
Poslední tip, trik či komentář