HOUBOVÁ OMÁČKA:
Potřebujeme:
- 400 g čerstvých nebo mražených hub (lze použít i směs či předem namočené sušené houby),
1000 ml hovězího vývaru,
1 velkou cibuli,
125g másla,
125g sádla,
100g hladké mouky,
1 žloutek,
100 ml zakysané smetany,
100 ml smetany ke šlehání,
vinný ocet,
bobkový list,
mletý kmín,
mletý bílý pepř,
sůl
Na sádle zpěníme pokrájenou cibulku, přidáme pokrájené houby a opečeme je. Přidáme kmín a pepř, sůl až po opékání – jinak houby pustí vodu. Zalijeme vývarem a houby podusíme asi 10 minut. Zahustíme máslovou jíškou, kterou jsme rozředili trochou prochladlého vývaru. Povaříme asi 15 minut, přidáme obě smetany, prohřejeme a zjemníme žloutkem.
CHLUPATÉ KNEDLÍKY ze syrových a vařených brambor:
Potřebujeme:
- 500 g syrových brambor typu C,
- 250 g vařených brambor C,
- 1 vejce,
- 100 g hrubé mouky nebo krupice,
- 100 ml mléka,
- vepřové sádlo,
- sůl
- Chlupaté knedlíky ze syrových a vařených brambor
Oloupané syrové brambory nastrouháme na struhadle a přelijeme horkým mlékem. Necháme odkapat, přidáme najemno nastrouhané vařené brambory, vejce, sůl a mouku. Těsto krátce zpracujeme a lžící z něj tvarujeme noky nebo ručně koulíme knedlíky, které vaříme v osolené vařící vodě.
Hotové knedlíky scedíme, promastíme a promícháme s omáčkou. Podáváme sypané smaženou cibulkou.
Zdroj: TV Nova Tescoma s chutí http://tescoma.nova.cz/clanek/novinky/skola-vareni-houbova-omacka-a-chlupate-knedliky-22-4-2011.html
Poslední tip, trik či komentář