na korpus:
- 6 vajec
1 vanilkový cukr
150 g cukru krystal
200 g hladké mouky
½ prášku do pečiva
1 citron
na krém:
- cca 400 ml mléka
50 g cukru krystal
70 g másla
50 g pudinkového prášku
2 žloutky
na dokončení a ozdobení:
- 350 g kompotovaných broskví
250 ml šlehačky
2 lžíce meruňkového džemu
lesní ovoce
Nejdřív upečeme korpus: Vyšleháme vejce s krystalovým cukrem a těsně před došleháním přidáme ještě vanilkový cukr. Do vyšlehané hmoty zlehka vmísíme mouku smíchanou s kypřícím práškem a nastrouhanou citronovou kůrou a hotové těsto vlijeme do dortové formy. Pečeme asi tři čtvrtě hodiny na 180 stupňů. Až korpus zchladne, odkrojíme dva plátky a spojíme je marmeládou, kterou potřeme i horní plát. Ten pak poklademe kompotovanými broskvemi.
Teprve poté si připravíme krém: do vroucího mléka s cukrem a máslem zavaříme zálivku vytvořenou z trochy mléka, pudinkového prášku a žloutků. Za stálého míchání krém důkladně provaříme a ještě teplý nalijeme na vrstvu broskví. Po vychladnutí nahoru navrstvíme hustou šlehačku a dort ozdobíme podle vlastní fantazie, například lesním ovocem, ale také můžeme použít kapky bílé čokolády nebo cukrové ozdoby.
Zdroj: Česká televize Kuchařská pohotovost http://www.ceskatelevize.cz/porady/10169912986-kucharska-pohotovost/recepty/218-dort-florida/
Poslední tip, trik či komentář