reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Ztracená vejce ve víně (Oeufs en meurette)

na omáčku:

  • 50 g másla
    100 g slaniny
    3 mrkve
    1 cibule
    3 šalotky
    1 stroužek česneku
    20 g mouky
    1 l červeného vína
    0,5 l drůbežího vývaru
    tymián
    petrželka
    bobkový list
    celý pepř
    sůl

na směs na posypání:

  • slanina na kostičky
    šalotka
    houby
    česnek
    pórek
    sůl
    pepř

na pošírování:

  • 12 vajec
    1 l vody
    0,5 l červeného vína
    0,2 l vinného octa

Nejdříve si připravíme omáčku: na másle rozpustíme slaninu, přidáme nastrouhanou mrkev, po chvíli i nakrájenou cibuli a šalotku, a orestujeme do zlatova. Potom přijde na řadu prolisovaný česnek a mouka. Jakmile začne zlátnout, zalijeme vše vínem. Krátce provaříme, přilijeme vývar, přidáme tymián, petrželku, bobkový list a celý pepř, a mírným varem redukujeme tak dlouho, dokud omáčka nezhoustne. Poté ji přecedíme, podle chuti osolíme a pustíme se do přípravy směsi na posypání: Na slanině orestujeme šalotku a houby, přidáme trochu česneku, a až všechno získá zlatavou barvu, vmícháme ještě pórek na nudličky. Lehce osolíme a opepříme, a můžeme se pustit do toho hlavního a začít pošírovat vejce: Do mírně vroucí vody s červeným vínem a octem opatrně vložíme pomocí naběračky vejce. Asi po 3 až 4 minutách je vyjmeme, položíme na opečenou bagetu či toast, přelijeme hotovou teplou omáčkou a posypeme předem připravenou směsí se slaninou, šalotkou, houbami, česnekem a pórkem.

Zdroj: Česká televize Kuchařská pohotovost http://www.ceskatelevize.cz/porady/10169912986-kucharska-pohotovost/recepty/465-ztracena-vejce-ve-vine-oeufs-en-meurette/

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.