- hladká mouka 500 g
- sádlo 150 g
- sůl 1 špetka
- voda dle potřeby
Náplň
- jablka 2 kg
- strouhanka 1 hrst
- skořice mletá dle chuti
- olej
- moučkový cukr dle chuti
- pískový cukr dle chuti
- vanilkový cukr dle chuti
- skořicový cukr dle chuti
- rozinky v rumu 1 hrst
Mouku smícháme se solí a přidáme rozpuštěné sádlo, dle potřeby přidáme vodu a vše smícháme a necháme nejméně půl hodiny odležet. Odpočinuté těsto rozválíme na pomoučněné pracovní desce, přidáme oloupaná a nastrouhaná jablka, posypeme moučkovým, vanilkovým cukrem a skořicovým cukrem. Rozinky, které byly namočené v rumu, přidáme spolu s trochou oleje. Vše pečlivě zavineme a vložíme na plech s pečícím papírem. Před pečením potřeme rozšlehaným vejcem a dáme do předem vyhřáté trouby na 180 – 200°C. Pečeme dozlatova, zhruba 30 minut. Na zdobení můžeme použít jahody, mátu a cukr moučku na posypání.
Zdroj: Jablečný dezert; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/jablecny-strudl [On-line 7.5.2012]
Poslední tip, trik či komentář