8–10 porcí
- forma o velikosti cca 30 x 6 x 7 cm
vinné želé
- 50 ml bílého vína + 50 ml madeiry
- 1 g želatiny
parfait
- 1 pstruh
- 100 ml 33% smetany
- sůl
- citronová šťáva
- 1 g želatiny
- 100 ml ušlehané šlehačky
Do vína vmícháme nabobtnalou želatinu a za stálého míchání zahřejeme, nesmíme vařit. Když začne tekutina želírovat – tuhnout, vylijeme slabou vrstvou (1/4 dávky) dno formy. Formu uchováme v chladu.
Během přípravy parfait nám zbylá želatina ztuhne, před závěrečnou fází ji opět trochu zahřejeme, povolí a použijeme ji na zalití pstruha.
Máte-li větší formu, připravte si vinné želé raději z dvojité dávky, abyste měli dostatek na závěrečné zalití.
Pstruhovi odstraníme hlavu, kůži a vykostíme ho. Všechny nejedlé části vložíme do kastrůlku, zalijeme 100 ml smetany, necháme přejít varem a odstavíme na 10 minut. Vlažnou smetanu scedíme a podle chuti osolíme a dochutíme citronem, vmícháme nabobtnalou želatinu a nad ledovou lázní šleháme, až má hmota konzistenci pudinku. Potom vmícháme ušlehanou šlehačku a popřípadě ještě dochutíme.
Potom formu naplníme smetanovou fáší, navrch poklademe půlky uzeného pstruha a zalijeme vinným želé. Necháme v lednici dobře ztuhnout.
Před vyklopením parfait ponoříme formu na pár vteřin do teplé vody, nožem obkrojíme a opatrně vyklopíme.
Nožem namočeným ve vlažné vodě krájíme jednotlivé porce, podáváme s listovým salátem a bílým toustem.
Zdroj: Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/program/10266698363-01.03.2010-17:30-1-kluci-v-akci.html?deid=1137&recept=743
Poslední tip, trik či komentář