4 porce
Dýně, od podzimu uskladněné, jsou vděčnou surovinou pro přípravu kompotů, omáček a polévek. Jemný dýňový krém skvěle doplní kousky výrazného uzeného lososa a sladkokyselý balsamikový ocet.
- 300 g očištěné dýně
- 200 g očištěných brambor typu B nebo C
- asi 1 l vody
- 2 dl smetany ke šlehání
- hrst bylinek (petrželka, tymián, bazalka),
- balsamikový ocet
- mletý pepř
- sůl
- 100 g uzeného lososa
Oloupeme dýni a brambory, z dýně odstraníme semínka. Dýni a brambory nakrájíme na malé kostičky a uvaříme ve vodě doměkka. Přilijeme smetanu ke šlehání a rozmixujeme na jemné pyré.
Polévku ochutíme sekanými bylinkami, pepřem, solí a balsamikovým octem, nalijeme do předehřátých talířů a podáváme s kousky uzeného lososa.
Zdroj: Dýňová polévka s bylinkami a uzeným lososem; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/?recept=1041 [On-line 16.11.2012]
Poslední tip, trik či komentář