4 porce
Netradičně upravené maso, kde se snoubí sladko-slané chutě s příjemnou pálivostí po chilli a vůní kopru, skvěle doprovází grilovaný česnek zapečený s tymiánovým máslem.
- 4 silnější plátky uzené kýty s kůží
- 100 ml černého piva
- 4 lžíce medu
- 4 lžíce olivového oleje
- 1−2 chilli papričky
- hrst sekaného kopru
Grilovaný česnek s tymiánovým máslem
- 4 palice česneku
- 100 g másla
- 2 snítky tymiánu
- 4 ančovičky
- 1 lžíce kaparů
- 2 lžíce strouhanky
- mletý pepř
- sůl
Z piva, medu, oleje, najemno krájeného chilli a sekaného kopru vymícháme hustší emulzi, do níž vložíme plátky šunky. Emulze by měla maso pěkně obalit, neměla by stékat. Na pomaštěném grilu plátky šunky pečme dozlatova.
Paličky česneku rozkrojíme příčně napůl. Máslo smícháme se, sekaným tymiánem, ančovičkami, kapary, strouhankou, pepřem a solí. Touto směsí pokryjeme česnek na řezu a v grilu zapečeme.
Zdroj: Pražská uzená kýta v medu a chilli; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/?recept=1107 [On-line 24.11.2012]
Poslední tip, trik či komentář