reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Španělský ptáček

Ingredience

  • zadní hovězí maso na ptáčky 5 plátků
  • vejce 8 kusů
  • sůl, pepř 1 dávka
  • párky nebo špekáčky 5 kusů
  • plátky anglické slaniny 10 plátků
  • plnotučná hořčice 1 dávka
  • kyselé okurky 1 dávka
  • cibule 1 kus
  • kostka bujonu nebo bujon 1 kus
  • na salát:
  • hlávka zeleného salátu 1 kus
  • špek 250 g
  • ocet 1 dávka
  • sůl a cukr 1 špetka

Plátky masa dobře naklepeme, ale jen tak, abychom do nich neudělali díry. Čím lépe je maso naklepané, tím méně je potřeba jej dusit. Naklepané plátky masa osolíme a opepříme.
Vajíčka uvaříme v osolené vodě natvrdo, vychladíme je a dvě nakrájíme na čtvrtky. Sterilované okurky nakrájíme na půlky. Špekáčky oloupeme a nakrájíme na čtvrtky.
Plátky masa potřeme hořčicí a na každý položíme plátek dva anglické slaniny nebo kousek špeku. Doprostřed porce položíme vejce, špekáček i okurku a plátky masa svineme. Pomocí režné nitě plátky dobře omotáme a svážeme hlavně konce, aby nám náplň „neutekla“. Kdo to umí, může si pomoci párátkem.
Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Rozehřejeme tuk – nejlépe sádlo, na kterém orestujeme cibuli. Do zlatavé cibule vložíme ptáčky a ze všech stran je opékáme. Zalijeme horkou vodou nebo bujonem, zamícháme a pod poklicí za občasného promíchání necháme asi 90–120 minut dusit.
Zbytek vajec, okurek a uzeniny nakrájíme na kostičky. Hotové ptáčky vyndáme a udržujeme teplé. Do omáčky přidáme zbylá vejce i okurky a prohřejeme ji. Ve vodě si metličkami rozmícháme mouku, sůl i pepř a těstíčko nalijeme do omáčky. Přilijeme nálev z okurek a za občasného míchání omáčku 20 minut provaříme. Můžeme propasírovat nebo rozmixovat. Podle chuti přisolíme nebo opepříme a vrátíme prohřát ptáčky zbavené nití. Podáváme s dušenou rýží nebo s knedlíkem.
Hlávkový salát umyjeme a naporcujeme. Spaříme pokrájeným rozškvařeným špekem a promícháme. Potom zalijeme zálivkou z vody, octa, cukru a špetky soli. Promícháme a podáváme.

Zdroj: Španělský ptáček; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/spanelsky-ptacek-0 [On-line 18.12.2012]

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.