Ingredience
- zadní hovězí maso na ptáčky 5 plátků
- vejce 8 kusů
- sůl, pepř 1 dávka
- párky nebo špekáčky 5 kusů
- plátky anglické slaniny 10 plátků
- plnotučná hořčice 1 dávka
- kyselé okurky 1 dávka
- cibule 1 kus
- kostka bujonu nebo bujon 1 kus
- na salát:
- hlávka zeleného salátu 1 kus
- špek 250 g
- ocet 1 dávka
- sůl a cukr 1 špetka
Plátky masa dobře naklepeme, ale jen tak, abychom do nich neudělali díry. Čím lépe je maso naklepané, tím méně je potřeba jej dusit. Naklepané plátky masa osolíme a opepříme.
Vajíčka uvaříme v osolené vodě natvrdo, vychladíme je a dvě nakrájíme na čtvrtky. Sterilované okurky nakrájíme na půlky. Špekáčky oloupeme a nakrájíme na čtvrtky.
Plátky masa potřeme hořčicí a na každý položíme plátek dva anglické slaniny nebo kousek špeku. Doprostřed porce položíme vejce, špekáček i okurku a plátky masa svineme. Pomocí režné nitě plátky dobře omotáme a svážeme hlavně konce, aby nám náplň „neutekla“. Kdo to umí, může si pomoci párátkem.
Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Rozehřejeme tuk – nejlépe sádlo, na kterém orestujeme cibuli. Do zlatavé cibule vložíme ptáčky a ze všech stran je opékáme. Zalijeme horkou vodou nebo bujonem, zamícháme a pod poklicí za občasného promíchání necháme asi 90–120 minut dusit.
Zbytek vajec, okurek a uzeniny nakrájíme na kostičky. Hotové ptáčky vyndáme a udržujeme teplé. Do omáčky přidáme zbylá vejce i okurky a prohřejeme ji. Ve vodě si metličkami rozmícháme mouku, sůl i pepř a těstíčko nalijeme do omáčky. Přilijeme nálev z okurek a za občasného míchání omáčku 20 minut provaříme. Můžeme propasírovat nebo rozmixovat. Podle chuti přisolíme nebo opepříme a vrátíme prohřát ptáčky zbavené nití. Podáváme s dušenou rýží nebo s knedlíkem.
Hlávkový salát umyjeme a naporcujeme. Spaříme pokrájeným rozškvařeným špekem a promícháme. Potom zalijeme zálivkou z vody, octa, cukru a špetky soli. Promícháme a podáváme.
Zdroj: Španělský ptáček; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/spanelsky-ptacek-0 [On-line 18.12.2012]
Poslední tip, trik či komentář