Ingredience
- čerstvé žampiony 300 g
- cibule 150 g
- sůl, pepř 1 dávka
- máslo 2 lžíce
- hladká mouka 2 lžíce
- masox 1 kus
- smetana na vaření 1 kus
- bobkový list, kopr, petrželka 5 kusů
Cibuli nakrájíme na kostičky a dáme ji restovat do rendlíku na lžíci másla. Přidáme polovinu očištěných a nakrájených žampiónů, necháme je zesklovatět na cibulce, přisypeme hladkou mouku, kterou také osmahneme a zalijeme necelým litrem studené vody. Vše řádně rozmícháme, vložíme masox, bobkový list, osolíme a opepříme. Vaříme za občasného míchání 20 minut.
Vyjmeme bobkový list a polévku rozmixujeme ponorným mixérem. Poté vrátíme na oheň, přilijeme smetanu, přidáme nasekaný kopr a necháme povařit.
Na talíři polévku dozdobíme petrželovou natí a zbylými žampiony, které jsme dozlatova orestovali na zbytku másla.
Zdroj: Žampionová polévka; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/zampionova-polevka [On-line 22.12.2012]
Poslední tip, trik či komentář