Potřebujeme:
- 1 vepřovou panenku,
- hrst sušených rajčat,
- 3 stroužky česneku,
- čerstvý tymián, oregáno, sušený rozmarýn
- sůl, pepř,
- 1 mrkev,
- 1 cibuli,
- 3 dcl zeleninového vývaru,
- olivový olej,
- lžíci másla,
- balsamikový krém
Na přílohu – bramborové kotouče:
- 5 moučných brambor,
- 50 g slaniny,
- 3 lžíce hladké mouky,
- 1 cibuli,
- 2 žloutky,
- petrželku,
- muškátový oříšek,
- sůl, olej
Rajčata s česnekem rozmixujeme s trochou olivového oleje, osolíme a opepříme. Přidáme tymián, oregano a rozmarýn. Vepřovou panenku očistíme a pomocí nože rozkrojíme v roládu. Maso osolíme, opepříme a hustě potřeme rajčatovou směsí. Zabalíme v roládu a stáhneme gastro motouzem. Opečeme na olivovém oleji ze všech stran. Poté dáme do předehřáté trouby na 80 °C na 1,5 hodiny.
Mrkev a cibuli nakrájíme na kousky, orestujeme na másle dohněda, zalijeme zeleninovým vývarem a táhneme asi 1 hodinu. Scedíme a dochutíme balsamikovým krémem. Maso nakrájíme na plátky a podlijeme šťávou.
Příloha: Brambory oloupeme a uvaříme. Scedíme, rozmačkáme, osolíme, přidáme žloutky, petrželku, mouku, muškát a necháme částečně vystydnout.
Mezitím na pánvi orestujeme najemno nakrájenou cibulku a slaninu. Přidáme do brambor a z těsta vytvoříme válec, který necháme vychladit. Poté ho nakrájíme na 1 cm tlusté plátky a osmažíme na oleji dozlatova.
Zdroj: Plněná vepřová panenka; Babicovy dobroty TV Nova http://dobroty.nova.cz/clanek/epizody/plnena-veprova-panenka.html [On-line 07.05.2013]
Poslední tip, trik či komentář