- jelení hřbet
- mletý pepř
- sůl
- olivový olej
- pikantní plnotučná hořčice
- směs čerstvých bylinek (petrželka, tymián, majoránka, rozmarýn)
- česnek
Jelení hřbet očistíme, opepříme, osolíme, vložíme na pánev s rozpáleným olejem a prudce a krátce ze všech stran opečeme. Hřbet vyjmeme. Olej a šťávu z pánve nevyléváme, později ji použijeme na přípravu omáčky.
Bylinky nasekáme s česnekem a smícháme s trochou oleje, trochu osolíme, opepříme a touto směsí hřbet potřeme. Hřbet pečeme ve vyhřáté troubě při 80 °C 3−3,5 hodiny.
Omáčka
- ořezy z masa
- 2 lžíce brusinek
- 5 cl červeného vína
- bylinky
- (majoránka, tymián, rozmarýn)
- 1 stroužek česneku
- 5 kuliček jalovce
- 6 lžic demi glace
- 4 kostičky čokolády
- balsamikový ocet
- sůl
Do pánve po jelením hřbetu vložíme ořezy z masa, opečeme je, přidáme brusinky, červené víno a bylinky, česnek na plátky, kuličky jalovce, demiglace a redukujeme na konzistenci omáčky. Poté přecedíme, rozpustíme čokoládu, ochutíme pár kapkami balsamikového octa a solí a podáváme k masu se zeleninou a polentou.
Grilovaná zelenina
- 1 stroužek česneku
- 5 snítek tymiánu
- 1 paprika
- 1 fenykl
- 1 cuketa
- olivový olej
- mletý pepř
- sůl
Česnek a tymián nasekáme najemno, papriku, fenykl a cuketu nakrájíme na delší tenké plátky. Na pánvi na troše oleje opečeme zeleninu dozlatova, otočíme a přidáme česnek s tymiánem.
Na podávání
- polenta
Polentu uvaříme podle návodu výrobce. Ke konci vaření můžeme polentu zjemnit kouskem másla či trochou horkého mléka nebo smetany. Je pak jemnější. Franz použil celozrnnou polentu a byla výtečná.
Poslední tip, trik či komentář