Ingredience
- kulatá rýže 500 g
- kuřecí maso 500 g
- olihně nebo čerstvé kalamáry 250 g
- větší čerstvé krevety 250 g
- rajčata 3 kusy
- zelená paprika 3 kusy
- česnek 8 stroužků
- větší cibule 1 kus
- sušené paprika 3 kusy
- šafrán (nebo koření na paellu) 1 špetka
- kurkuma 1 lžička
- olivový olej 100 ml
- bílé víno 100 ml
- drůbeží vývar 1 l
- pečená loupaná paprika (na ozdobu) 1 kus
- sůl a pepř 1 špetka
1. Na velké ploché pánvi osmažíme česnek se sušenou paprikou a přendáme do hmoždíře. V tomtéž oleji osmažíme kousky masa, přidáme kalamáry, nakrájenou zeleninu (papriku, cibuli, rajčata) a restujeme.
2. Mezitím v hmoždíři utřeme na pastu opečenou papriku a opečený česnek. Přidáme pár stroužků syrového česneku a třeme dál. Smícháme s decilitrem bílého vína a přidáme na pánev. Okořeníme lžičkou kurkumy a špetkou šafránu. Přidáme rýži. Zarestujeme, promícháme a po minutě zalijeme vývarem, aby byla rýže ponořená. Vaříme 20 minut na mírném ohni. Pět minut před dokončením pokrmu položíme na povrch krevety a pečenou papriku na ozdobu. Neseme na stůl na pánvi, každý si svou porci nabere sám.
Zdroj: Paella à la Dolores; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/paella-la-dolores [On-line 11.09.2013]
Poslední tip, trik či komentář