Ingredience
- vepřová kotleta 1200 g
- kuřecí prsa 400 g
- růžový pepř 1 dávka
- černý mletý pepř 1 dávka
- grilovací koření 1 dávka
- majoránka 1 špetka
- vývar 500 ml
- hladká mouka 2 lžíce
- kousek másla 1 dávka
příloha:
- brambory 2 kg
- slanina 100 g
- zelená petrželka 1 dávka
- rýže basmati 500 g
- sójová omáčka 1 dávka
- kari koření 1 dávka
- sůl 1 špetka
Zakrojíme kotlet a prso do tvaru lodě a plachty. Obě masa okořeníme a orestujeme jako steak, vyndáme a udržujeme v teple. Z výpeku a vývaru připravíme společně s kořením lehkou šťávu. Výpek zahustíme moukou, uděláme jíšku, přidáme růžový pepř a orestujeme. Zředíme vývarem, který přidáme po troškách, a chvilku povaříme za stálého míchání. Dochutíme a pro lesk přidáme oříšek másla. Obě masa upravíme pomocí špejle do požadovaného tvaru lodě s plachtou a podáváme se šťávou a dvěma přílohami.
Basmati rýže propláchneme a uvaříme doměkka obvyklým způsobem v osolené vodě, kam jsme přidali kari koření a sójovou omáčku.
Štouchané brambory se připraví dle klasické receptury, kdy se do vařených brambor přidá orestovaná anglická slanina s cibulí a dohromady rozšťouchá spolu s posekanou zelenou petrželkou.
Zdroj: Vikingské lodě; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/vikingske-lode-0 [On-line 31.10.2013]
Poslední tip, trik či komentář