Ingredience
- hladká mouka 400 g
- vejce 1 kus
- ocet 1 lžíce
- máslo 150 g
- trošku mléka 1 dávka
- nakyslá jablka 1 kg
- sekané ořechy 3 lžíce
- rozinky 50 g
- rum (na naložení rozinek) 1 dávka
- strouhanka 150 g
- cukr 150 g
- vanilkový cukr 1 kus
- mletá skořice 1 lžíce
- šlehačka k podávání 1 kus
Mouku, vejce a ocet smícháme a vypracujeme vláčné těsto. Těsto rozválíme a zlehka potřeme rozpuštěným máslem a posypeme strouhankou. Navrch rozložíme nastrouhaná jablka, která posypeme cukrem, oříšky, rozinkami naloženými v rumu, skořicí a trochou strouhanky a opět pokapeme rozpuštěným máslem. Těsto svineme a položíme na plech vyložený papírem na pečení. Staročeský závin potřeme máslem a pečeme při 200°C dozlatova. Pokud se nám šiška na plech nevejde, zatočíme ji. Staročeský závin po vytáhnutí z trouby opět potřeme máslem a necháme vychladnout. Můžeme podávat s čerstvě vyšlehanou šlehačkou.
Zdroj: Staročeský závin; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/starocesky-zavin [On-line 15.11.2013]
Poslední tip, trik či komentář