- 800 g filetu z lososa bez kůže
- 1 díl hrubozrnné soli : 1 díl krupicového cukru
- olej
Filet lososa bez kůže (s odstraněnými malými kůstkami) podélně rozkrojíme na půl a obalíme ve směsi soli a cukru. Takto necháme asi hodinu odležet a poté omyjeme a osušíme.
Na pánev s trochou rozpáleného oleje pokládáme plátky lososa nejprve stranou, kde byla kůže (tam je maso tučnější), vyjmeme, opečenou stranu obalíme ve směsi ochucené strouhanky, vrátíme na pánev neopečenou stranou a krátce dopečeme.
Porce lososa před podáváním ještě jednou obalíme v ochucené strouhance (viz níže).
Ochucená strouhanka
- strouhanka
- drcený římský kmín
- drcený koriandr
- kůra z limetky
Strouhanku smícháme s uvedeným kořením a limetkovou kůrou.
Druhá možnost, jak připravit lososa v troubě je při 40 °C péct po dobu 90 minut. Je to nejšetrnější způsob pro zachování všech živin obsažených v rybě.
Omáčka
- 200 ml 33% smetany
- 250 g másla
- 100 g lososového kaviáru
- 2 lžíce nasekané pažitky
Smetanu vařením zredukujeme na poloviční množství, ručně a postupně vešleháme máslo, odstavíme a vmícháme lososový kaviár a sekanou pažitku.
Květákové pyré
- květák
- smetana
- máslo
- sůl
Vařený květák rozmixujeme s trochou horké smetany, zjemníme máslem, dochutíme solí.
Na talíř servírujeme porci květákového pyré (přidat můžeme pár kousků celého blanšírovaného květáku, porci lososa, omáčku. doplnit můžeme proužky červené cibule, kterou jsme povařili ve vodě s octem a cukrem.
Zdroj: Losos á la cornelius s kaviárovou omáčkou a květákovým pyré; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1360-losos-a-la-cornelius-s-kaviarovou-omackou-a-kvetakovym-pyre/ [On-line 14.12.2013]
Poslední tip, trik či komentář