Ingredience
- kachní stehna 5 kusů
- česnek 1 stroužek
- čerstvý rozmarýn 2 snítky
- pomeranč 2 kusy
- troška brandy nebo bílého vína 1 dávka
brambory dauphinoise:
- brambory 600 g
- strouhaný sýr 100 g
- smetana 1 kus
- česnek 2 stroužky
- sůl a pepř 1 špetka
červené zelí:
- červené zelí 1 hlávka
- cibule 1 kus
- portské víno 100 ml
- červené víno 200 ml
- cukr 1 lžíce
- kachní sádlo 2 lžíce
- sůl a kmín 1 špetka
1. Kachní stehna osolíme, přidáme trochu česneku a svého oblíbeného koření. Navrch poklademe větvičky rozmarýnu a plátky pomeranče. Zakryjeme a pečeme pomalu přes dvě hodiny.
2. Na brambory Dauphinoise si nejprve okořeníme smetanu, do níž přidáme i drcený česnek. Potom si syrové brambory očistíme a nakrájíme na tenké plátky. Prokládáme je v zapékací misce strouhaným sýrem a nakonec zalijeme smetanou a dáme péct.
3. Hlávku červeného zelí zbavíme košťálu a čtvrtky hlávky si nakrájíme na drobné nudličky. Cibuli na kostičky. Na sádle si uděláme z cukru karamel, osmažíme cibuli i zelí, které necháme dusit v červeném a portském víně. Osolíme, můžeme přidat trochu kmínu, nakonec dochutíme.
Zdroj: Pečená kachna; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/pecena-kachna [On-line 20.12.2013]
Poslední tip, trik či komentář