reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Chřestová polévka ze slupek

2 porce

Ingredience

  • Vývar z vaření chřestu
  • Slupky a odřezky z chřestu
  • Pár kousků uvařeného chřestu
  • 1 šalotka
  • 25 g másla
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 50 ml bílého vína
  • 200 ml smetany
  • Sůl
  • Pepř
  • Muškátový oříšek
  • Řeřicha
  • Zakysaná smetana na ozdobu

 

Na oheň dáme hrnec a vlijeme do něj vývar z chřestu. Přidáme slupky a odřezky a necháme vařit.

Šalotku nakrájíme nadrobno.

Mezitím v hrnci rozpustíme máslo, nasypeme na něj nakrájenou šalotku. Šalotku restujeme, až zesklovatí. Šalotka jen změkne, nesmí zhnědnout.

Zaprášíme moukou a restujeme, aby vznikla světlá jíška. Jíšku zalijeme vínem, rozmícháme, krátce svaříme. Pak do jíšky přes síto vlijeme vývar z chřestu.

Z vařených chřestů odkrojíme hlavičky a stonky. Přidáme je do polévky a vaříme 10 minut. Polévku rozmixujeme ponorným mixerem.

Vlijeme smetanu, dochutíme muškátovým oříškem, solí, pepřem a prohřejeme.

Do talíře vložíme hlavičky vařeného chřestu a vlijeme polévku. Dozdobíme řeřichou a malým kopečkem zakysané smetany.

Jestli je chřest čerstvý, poznáme, když ulomíme konec stonku. Chřest se zlomí s křupnutím. Uvnitř bude šťavnatý.

Zdroj: Chřestová polévka ze slupek; ČT -Vše o vaření http://www.ceskatelevize.cz/porady/10567271931-vse-o-vareni/6711-recepty/1588-chrestova-polevka-ze-slupek/ [On-line 18.01.2014]

Nelze komentovat.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.