Ingredience
- filety z mořského vlka 400 g
- kvalitní máslo 3 lžíce
- rulandské šedé víno 150 ml
- šalotka, najemno pokrájená 2 kusy
- černý pepř 7 kuliček
- estragon 2 větvičky
- sekaný estragon 1 lžička
- máslo 5 lžic
- sůl a čerstvě mletý pepř 1 špetka
1. V kastrůlku zahřejeme víno s jemně pokrájenou šalotkou, pepřem a větvičkami estragonu. Tuto směs přivedeme k varu a vaříme tak dlouho, dokud směs nezredukujeme na dvacet procent původního množství. Směs odstavte z ohně. Připravíme si druhý kastrůlek, do kterého přecedíme přes síto vzniklou směs a necháme odpočinout než do té doby, co bude ryba skoro hotová.
2. Rybu nasolte a opepřete. V pánvi si rozpusťte máslo, počkejte, až lehce zhnědne a získá oříškovou chuť, poté vložíme filety kůží dolu. Lehce opékáme tři minuty po každé straně. Když se ryba blíží k finiši, zahřejeme opět směs na omáčku, přidáváme lžíci po lžíci másla a hezky rozpouštíme za stálého míchání. Přidáme nasekaný estragon a omáčku následně vymícháme do konzistence emulze. Případně dosolíme dle chuti. Rybu naporcujeme a zlehka přelejeme máslovou omáčkou a okamžitě podáváme.
Zdroj: Mořský vlk s máslovým přelivem; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/morsky-vlk-s-maslovym-prelivem [On-line 21.02.2014]
Poslední tip, trik či komentář