Ingredience
domácí žervé:
- bílý jogurt 500 g
- zakysaná smetana 180 g
- smetana ke šlehání (30%) 1 kus
- bylinky podle chuti 1 dávka
- sůl a pepř 1 špetka
domácí chléb:
- hladká mouka 500 g
- sušené droždí 1 sáček
- cukr 1 lžička
- sůl 2 lžičky
- kmín 1 lžička
- vlažná voda 300 ml
- ocet 1 lžíce
- olej 1 lžíce
1. Domácí žervé: Jogurt, zakysanou smetanu a šlehačku promícháme tak, aby se suroviny důkladně spojily. Podle chuti přidáme sůl, možno pepř a bylinky. Z mísy vyklopíme do nádoby na síto, pokrytém čistým bavlněným ubrouskem (plenou) a syrovátku necháme volně odkapávat 24 hodin před podáváním.
2. Chleba: V míse zasucha smícháme prosátou mouku s cukrem, sušeným droždím, solí, kmínem. Teprve pak přidáme ocet, olej a vodu a vymícháme vláčné řidší těsto. Necháme na teplém místě kynout. Předehřejeme si troubu na 250 stupňů a vykynuté těsto dáme do pečicí formy, kde ještě necháme chvíli kynout. Vložíme do horké trouby a po deseti minutách stáhneme teplotu na 180 stupňů a pak ještě dopékáme až padesát minut. Chléb během pečení potíráme vodou.
Zdroj: Domácí žervé; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/domaci-zerve [On-line 23.04.2014]
Poslední tip, trik či komentář