- 1kg vepřové pečeně bez kosti
- 150g sušených meruněk
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce octa
- 3 lžíce másla
- 300 ml vývaru
- 200 ml bílého vína
- 2 lžíce octa balzamicko
- 2 lžíce medu
- lžíce škrobové moučky
- sůl
- pepř
Vepřové maso omyjeme, osušíme a ze strany v něm nařízneme kapsu. Osolíme a opepříme. Sušené meruňky nakrájíme na kostičky. Cibuli oloupeme a nadrobno posekáme. Smícháme meruňky, cibuli a ocet. Směsí naplníme kapsu z masa a otvor sepneme párátky. Troubu předehřejeme na 180 °C (horkovzdušnou na 160 °C). V pekáči rozehřejeme máslo a maso na něm ze všech stran opečeme. Při pečení přeléváme vínem a vývarem. Po padesáti minutách přilijeme zbývající vývar i víno, přimícháme ocet balzamico rozmíchaný s medem a maso dopečeme. Pečeni vyjmeme a uchováme horkou. Škrobovou moučku rozmícháme v troše vody, vypečenou šťávou ji zahustíme a podle chuti dosolíme a dopepříme. Pečeni nakrájíme na plátky a spolu s omáčkou upravíme na talíře.
Tak teda při přečtení tohoto receptu se mi seběhly sliny snad vodevšad. Jen kdyby to tak dlouho netvalo. Asi tím pohostím tchýni.