Ingredience:
- 5 jehněčích kolínek
- 2 mrkve
- čtvrt bulvy celeru
- 1 petržel
- 1 řapíkatý celer
- 200 – 300 ml červeného suchého vína
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 l hovězího vývaru
- kmín,
- lístky čerstvé šalvěje
- sůl a pepř
- olej
Bramborová kaše:
- 1 kg brambor
- 50-100 g másla
- 250 ml smetany
- 100 ml mléka
- sůl
1.Kolínka si očistíme, odstraníme tučné části a lehce nařízneme maso u konce kosti. Maso osolíme, opepříme a přidáme trochu kmínu. Rozpálíme pánev, zakápneme kapkou oleje a kolínka orestujeme, tak aby se zatáhla. Vyjmeme je z pánve a vložíme do pekáče. Z pánve odlijeme přebytečný tuk (výpek je velmi výrazný) a vložíme do ní na menší kousky nakrájenou zeleninu, kterou lehce orestujeme, zalijeme vývarem a vínem. Následně touto směsí zalijeme maso a dáme přikryté péct. Maso pečeme alespoň dvě hodinky (aby se rozpadalo). Před podáváním maso vyjmeme z výpeku a necháme ho trochu dopéct odkryté. Výpek se zeleninou slijeme a zeleninu rozmixujeme a propasírujeme. Následně šťávu už jen případně dochutíme (ale není třeba).
2. Brambory oloupeme a v osolené vodě uvaříme do měkka. Slijeme je a nakrájíme do nich máslo (dle chuti 50-100g) jak je kdo zvyklý. Brambory rozmačkáme. Připravíme si ruční šlehač či metlu a nejprve si předšleháme smetanu, kterou následně zašleháme do brambor. Dle chuti a hustoty dosolíme a můžeme ještě přilít mléko, je-li třeba.
3. Na větší talíř rozložíme bramborovou kaši, na kterou položíme kolínko a přelijeme šťávou, kterou můžeme ozdobit čerstvou šalvějí.
Zdroj: Jehněčí kolínko; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/jehneci-kolinko [On-line 03.09.2014]
Poslední tip, trik či komentář