Ingredience:
- 1 kg libovějšího vepřového boku bez kosti
- snítky rozmarýnu
- kmín
- 1 lžíce medu
- 1 kostka sádla
- 6 stroužků česneku
- několik jarních cibulek
- sůl a pepř
Bramborové špalíčky:
- 6 větších brambor
- 200-250 g hrubé mouky
- 2 vejce
- špetka soli
- Dušené zelí:
- 1 bílé zelí
- 2 lžíce sádla nebo olej
- cukr (podle chuti)
- 1 lžička kmínu
- 1 vařená brambora
- ocet dle chuti
- sůl a pepř
1.Bůček nakrájíme na stejné větší kousky, maso osolíme, okmínujeme, opepříme. Připravíme si zapékací misku. Rozpustíme si tolik sádla, aby bylo maso ponořené. Do nádoby přidáme česnek, jarní cibulku a rozmarýn. Zapékací nádobu dáme do trouby na 80stupňů zhruba na 8-9 hodin péct do trouby. Když je maso hotové, necháme je vychladnout a počkáme, až šťáva klesne ke dnu. Poté, co tuk ztuhne, vyndáme maso a výpek přendáme na pánev. Přidáme maso a spolu to pěkně opečeme na pánvi, ke konci dáme ještě lžíci medu.
2. Bramborové špalíčky: Brambory uvaříme ve slupce, nejlépe den předem. Studené brambory oloupeme a nastrouháme najemno, přidáme dvěvejce a krupičku podle potřeby. Z několika kousků těsta uválíme dlouhé „hady“, které naporcujeme na špalíčky a ty vaříme zhruba 5-8 minut v osolené vodě – hotové jsou, když vyplavou na hladinu.
3. Hlávku bílého zelí zbavíme košťálu a nakrájíme na proužky. V širším kastrolu si na omastku osmažíme cibulku, přidáme nakrájené zelí a chvilinku společně restujeme, přilijeme vodu, aby se zelí dusilo. Přidáme kmín, podle chuti cukr, sůl, ocet, zakryjeme, dusíme a hlídáme! Když je zelí skoro měkké, na konci zahustíme nastrouhanou uvařenou bramborou.
Zdroj: Konfitovaný bůček; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/konfitovany-bucek [On-line 03.09.2014]
Poslední tip, trik či komentář