Suroviny na borůvkový koláč s extra porcí borůvek:
- 1 litr borůvek
- 250 g polohrubé mouky
- 125 g změklého másla
- 125 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 1 vejce
Suroviny na drobenku (posypku):
- 2 lžíce másla
- 3 lžíce hrubé mouky
- 2 lžíce cukru
V hnětači (nebo ručně) vypracujte těsto a dejte ho na 20 minut do chladničky. Pak ho vmačkejte do máslem vymazané koláčové formy a hustě pokryjte borůvkami, posypte vanilkovým cukrem, potom drobenkou vypracovanou z másla, mouky a cukru. V troubě rozehřáté na 180°C pečte 35-40 minut, dokud drobenka nezačne zlátnout.
Zdroj: Borůvkový koláč s extra porcí borůvek; TV Nova U Haliny v kuchyni http://www.uhalinyvkuchyni.cz/recepty/recept-na-boruvkovy-kolac-s-extra-porci-boruvek-halina-pawlowska/ [On-line 20.10.2014]
Poslední tip, trik či komentář