Ingredience – žebra:
- 2 kg vepřových žeber
- 5 cibulí
- 2 mrkve
- 2 petržele
- 15–20 stroužků česneku
- 200 g slaniny
- 10 g soli
- 20 kuliček celého pepře
- 5 kuliček nového koření
- 4–5 bobkových listů
- 0,5 l piva
- olivový olej
- rostlinný olej
- paprika sladká 1 lžička
- 20 g hořčice
- 50 g rajského protlaku
Ingredience –příloha:
- 1 kg brambor
- 300 g slaniny
- 2 cibule
- 250 ml 30% smetany
- 50 ml polotučného mléka
- 5 g soli
- pažitka
- jarní cibulka
Žebra si naložíme tři dny předem postup: dáme do hrnce s vodou, přidáme mrkev, petržel, bobkový list, nové koření, sůl, pepř a vaříme cca 1,5 hodiny, poté vyjmeme, necháme vychladnout a vyjmeme kosti. Následně vložíme do větší nádoby, přidáme nakrájenou cibuli, česnek, olivový olej, rostlinný olej, černépivo, slaninu a necháme v lednici 3 dny uležet. Část vývaru si schováme do lednice a při pečení jím podléváme.Žebra vložíme do větší pečicí nádoby a dáme do trouby na 140 stupňů, pečeme cca 3 hodiny. Průběžně podléváme.
Šťouchané brambory: uvaříme uvařené brambory doměkka, přidáme 250 ml smetany, 50 ml mléka, osmaženou cibulku na slanině, rozmělníme.
Zdroj: Pečená marinovaná žebra; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/pecena-marinovana-zebra [On-line 01.11.2014]
Poslední tip, trik či komentář