reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Chilli con carne s čokoládou, rýží a kukuřičnými tortillami

Suroviny :

  • 3 lžíce oleje
  • 1 velká cibule, najemno
  • 1 červená paprika, na tenké proužky
  • 2 oloupané stroužky česneku, posekaný najemno
  • 1 zarovnaná lžička chilli
  • 1 vrchovatá lžička sladké papriky
  • ½ lžičky skořice
  • sůl a pepř
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • 500 g libového mletého hovězího
  • 300 ml hovězího vývaru
  • 400 g loupaných rajčat z konzervy
  • ½ lžičky sušené majoránky
  • 1 lžička třtinového cukru
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 2-3 kostičky hořké čokolády
  • 400 g konzervovaných červených fazolí
  • příloha – dlouhozrnná rýže, tortilly, kysaná smetana, papričky jalapenos, salsa

V kastrolu si rozehřejte olej a opečte na něm cibuli dosklovita.

Pak přidejte papriku, česnek, chilli, čerstvou chilli papričku, sladkou papriku, skořici a římský kmín, opečte tři minuty, a pak přidejte maso – nakrájené na kostičky .

Opékejte dalších cca 8 minut za občasného zamíchání, všechno maso by na závěr mělo být opečené pěkně dohněda.

Pak přidejte k masu fazole několikrát promíchněte a vlijte do kastrolu k masovo-zeleninové směsi hovězí vývar.

Při použití čerstvých fazolí je nutné je namočit předem a před tím než je přidáme k masu z nich pečlivě slít vodu. Čerstvé fazole se vaří/dusí společně s masem. Je dobré použít dva druhy fazolí – jídlo je pak pestřejší – např. kombinace bílých a černých nebo červených fazolí.

Pokud použijete fazole konzervované přidávají se do jídla později tzn zhruba po 20ti minutách spolu s čokoládou, aby se nerozvařily.

Přidejte konzervovaná rajčata, majoránku a cukr, osolte a opepřete. Přidejte rajčatový protlak a promíchejte.

Pak stáhněte plamen tak, aby směs jen probublávala, zakryjte pokličkou, a nechte 20 minut vařit.

Občas zkontrolujte – zamíchejte, a pokud se směs přichytává na dno kastrólu, můžete trochu podlít.

Přidejte čokoládu a fazole, promíchejte a nechte ještě 10 minut probublávat.

Pak ochutnejte a případně dochuťte chilli, záleží na vás, jestli jídlo chcete ostřejší, nebo jemnější, můžete přidat čerstvý koriandr..

Dobře promíchejte, opět zakryjte poklicí, a nechte 10 minut odpočívat.

Typickou přílohou pro chilli con carne je rýže a také kukuřičné tortilly.

Připravte rýži, udělejte si salsu a nahřejte tortilly.

Do několik misek dejte papričky jalapenos, vyrobenou salsu a zakysanou smetanu.

Servírujete tak, že každý si na prostorný talíř sám servíruje chili con carne, rýži, tortillu a přídavné omáčky a smetanu.

Zdroj: Chilli con carne s čokoládou, rýží a kukuřičnými tortillami; Karolína-domácí kuchařka – TV Prima http://www.iprima.cz/karolina/cool-coochyne-ze-soboty-vsechny-recepty-jsou-tady  [On-line 23.11.2014]

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.