Suroviny
- Domácí listové těsto:
- hladká mouka 500 g
- Hera 1 ks
- bílý jogurt 1 kelímek
- sůl 1 špetka
Na náplň:
- jablko 6 ks
- moučkový cukr
- skořice
Na zmrzlinu:
- smetana ke šlehání 500 ml
- cukr moučka 350 g
- mléko 100 ml
- vanilkový lusk 2-3 ks
- vanilkový cukr 2 sáčky
- žloutek 12-14 ks
Ingredience na těsto smícháme dohromady, necháme chvilku odpočinout. Mezitím si oloupeme jablíčka a nastrouháme nebo nakrájíme. Z těsta uválíme plát a vykrojíme čtverce o velikosti asi 10 na 10 cm. Do nich položíme jablíčka, skořici a cukr, zabalíme a položíme na plech zabalenou částí dolu. Vložíme do předem vyhřáté trouby na 180 stupňů a pečeme cca 15 minut. Na závěr potřeme vajíčkem. Hotové posypeme cukrem a skořicí.
Zmrzlina: Žloutky utřeme s oběma cukry do světlé pěny. Vanilkovou dužinu povaříme v mléce smíchaném se smetanou. Pak vše přecedíme do žloutkové pěny a za stálého míchání povaříme do zhoustnutí. Vychladlou směs v misce vložíme do mrazáku asi na 2 hodiny. Dezert podáváme na talířku společně. Zmrzlina je v samostatné mističce. Na dochucení můžeme přidat domácí šlehačku.
Zdroj: Kikinčin mini štrůdl s překvapením; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/kikincin-mini-strudl-s-prekvapenim [On-line 06.12.2014]
Poslední tip, trik či komentář