4 porce:
- 4karotky
- 1 pórek
- 1/2 hlávky bílého zelí
- 2 cibulky
- 1 ředkev
- 200 g vařené rýže
- 30 g másla
Omáčka:
- 100 ml bílého vína
- 1 cibule
- špetka drceného pepře
- 2 žloutky
- 100 g másla
- 100 ml vývaru ze zeleniny
- cca 20 lístků šťovíku (či rokety)
- sůl
Zeleninu očistíme a pokrájíme na kousky. Pak je v osolené vodě postupně krátce povaříme tak, aby zůstala křupavá. Ihned prudce zchladíme v ledové vodě a potom dáme na mísu.
Na omáčku svaříme víno s jemně nakrájenou cibulí a drceným pepřem.Když se víno svaří asi na třetinu, scedíme ho přes síto a necháme trochu zchladnout. Do malého kastrůlku dáme vařit trochu vody. Do kovové misky vložíme žloutky a pomalu k nim přišleháme svařené víno. Misku potom posadíme nad vroucí vodu a šleháme, až směs zhoustne na krémovou konzistenci. Potom misku sejmeme z páry, přišleháme rozpuštěné máslo a tolik vývaru ze zeleniny, aby byla hustá asi jako tatarská omáčka. Nakonec ji osolíme a přidáme vypraný pokrájený šťovík (nebo roketu).
Ve velkém kastrole rozpustíme máslo, přidáme zeleninu, rýži a velice opatrně vše prohřejeme. Směs rozdělíme do talířů a přelijeme omáčkou.
Poslední tip, trik či komentář