reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Boeuf Bourguignon

Suroviny

  • červené víno 750 ml
  • silnější plátek másla
  • hovězí kýta (spodní nebo květový šál) 1 kg
  • slanina 150 g
  • tmavá čokoláda 2 kostičky
  • velká cibule 1 ks
  • česnek 1/2 paličky
  • sekaná petrželka
  • bobkový list 2 ks
  • pepř 8 kuliček
  • několik čerstvých bylin (rozmarýn, tymián, majoránka)
  • olivový olej 3 lžíce
  • malé cibulky 15 ks
  • mrkev 200 g

Maso nakrájíme na větší kostky, cibuli a mrkev na kolečka (malé cibulky ponecháme celé). Vložíme do mísy na marinování a zalijeme vínem a přidáme všechno koření. Necháme v chladu marinovat do druhého dne. Druhý den slijeme přes síto víno a vybereme okapané maso a zeleninu.

Do silnostěnného hrnce s dobrou těžkou poklicí dáme vyškvařit slaninu společně s olivovým olejem, přimícháme celé cibulky, kolečka mrkve z marinády a dozlatova opečeme. Vyjmeme z hrnce a na oleji orestujeme kostky masa společně s plátky česneku. Když je maso ze všech stran opečené, přidáme opět osmaženou cibuli s mrkví, slaninu, koření z nálevu a zalijeme vínem z marinády, které jsme si ponechali právě pro tento účel. Přidáme dvě kostičky čokolády. Mírně osolíme a přivedeme k varu. Přikryjeme poklicí a necháme na velmi mírném plameni dusit (jemně probublávat) až do úplného změknutí masa, tedy nejméně 2 a ½ hodiny.

Podáváme s dušenou mrkví, žampiony, vařenými nebo pečenými brambory, popřípadě jen s bagetkou. Nejlepší je druhý den.

Zdroj: Boeuf Bourguignon; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/boeuf-bourguignon-0  [On-line 28.01.2015]

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.