Suroviny
- červené víno 750 ml
- silnější plátek másla
- hovězí kýta (spodní nebo květový šál) 1 kg
- slanina 150 g
- tmavá čokoláda 2 kostičky
- velká cibule 1 ks
- česnek 1/2 paličky
- sekaná petrželka
- bobkový list 2 ks
- pepř 8 kuliček
- několik čerstvých bylin (rozmarýn, tymián, majoránka)
- olivový olej 3 lžíce
- malé cibulky 15 ks
- mrkev 200 g
Maso nakrájíme na větší kostky, cibuli a mrkev na kolečka (malé cibulky ponecháme celé). Vložíme do mísy na marinování a zalijeme vínem a přidáme všechno koření. Necháme v chladu marinovat do druhého dne. Druhý den slijeme přes síto víno a vybereme okapané maso a zeleninu.
Do silnostěnného hrnce s dobrou těžkou poklicí dáme vyškvařit slaninu společně s olivovým olejem, přimícháme celé cibulky, kolečka mrkve z marinády a dozlatova opečeme. Vyjmeme z hrnce a na oleji orestujeme kostky masa společně s plátky česneku. Když je maso ze všech stran opečené, přidáme opět osmaženou cibuli s mrkví, slaninu, koření z nálevu a zalijeme vínem z marinády, které jsme si ponechali právě pro tento účel. Přidáme dvě kostičky čokolády. Mírně osolíme a přivedeme k varu. Přikryjeme poklicí a necháme na velmi mírném plameni dusit (jemně probublávat) až do úplného změknutí masa, tedy nejméně 2 a ½ hodiny.
Podáváme s dušenou mrkví, žampiony, vařenými nebo pečenými brambory, popřípadě jen s bagetkou. Nejlepší je druhý den.
Zdroj: Boeuf Bourguignon; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/boeuf-bourguignon-0 [On-line 28.01.2015]
Poslední tip, trik či komentář