Suroviny:
- jehněčí hřbet
- cca 1 dcl červeného vína
- cca 1 dcl vývaru
- máslo
- strouhanka
- hořčice
- petržel
- rozmarýn
- máta
- tymián
- olej
- sůl
- pepř
na přílohu:
- brambory
- máslo
- 1 stroužek česneku
- olej
Nejdříve si připravíme krustu: petržel, mátu a rozmarýn nasekáme, přikrájíme k nim změklé máslo a smícháme dohromady. Přisypeme strouhanku, osolíme a prohněteme. Hotovou směs na krustu zabalíme do potravinové fólie, vypracujeme váleček a dáme vychladit do ledničky.
Jehněčí hřbet očistíme od šlach, osolíme a opepříme.
Na pánvi rozehřejeme olej a opečeme na něm hřbet. Nejdříve z té strany, kde je tuk, pak i z druhé strany. Ke hřbetu přidáme ještě okrájené šlachy, aby pustily šťávu. Nakonec přisypeme čerstvý tymián.
Jakmile hřbet začne pouštět šťávu, přesuneme pánev do trouby a necháme při 175 stupních dopéct.
Po 10 minutách vyndáme maso z trouby, potřeme ho hořčicí a navrch dáme vychlazenou krustu. Necháme zapéct v grilu na 200 stupňů.
Mezitím si připravíme přílohu: brambory uvaříme ve slupce, pak nakrájíme na kolečka a orestujeme na oleji. Přidáme kousek másla a jeden rozmáčknutý stroužek česneku.
Jehněčí vyndáme z trouby, přendáme na talíř, přikryjeme alobalem a necháme chvíli odpočinout.
Tuk z pánve odlijeme stranou, na pánvi necháme výpek, zalijeme ho asi 1 dcl červeného vína a necháme odpařit. Pak přilijeme vývar, osolíme, opepříme a přecedíme.
Na talíř nandáme orestované brambory, nakrájený jehněčí hřbet a zalijeme šťávou.
Zdroj: JEHNĚČÍ HŘBET S BYLINKOVOU KRUSTOU; Teď vaří šéf! II – TV Prima http://www.iprima.cz/tedvarisef/velikonocni-recepty-podle-sefa-vyzkousejte-je-take [On-line 08.04.2015]
Poslední tip, trik či komentář