Suroviny:
- hnědé žampiony
- hlíva ústřičná
- houby shitake
- pórek
na marinádu:
- sójová omáčka
- sezamový olej
- sezamová semínka
- 3 stroužky česneku
- cukr
- sůl
- pepř
Nejdřív si připravíme marinádu: v míse smícháme cukr, sójovou omáčku, sezamový olej, sezamová semínka, sůl, pepř a nakrájený česnek. Asi hodinu necháme odležet, aby se chutě spojily.
Bílou část pórku nakrájíme na široká kolečka a společně s houbami je střídavě napichujeme na namočené špejle.
Na dno pekáčku nalijeme část marinády, pak poklademe špízy a navrch opět potřeme marinádou.
Znovu necháme hodinu odležet a občas špízy v marinádě otočíme, aby byly rovnoměrně namočené.
Marinované houby vložíme do rozpáleného grilu a pečeme z obou stran. Hotové špízy nandáme na talíř, polijeme zbytkem převařené marinády a posypeme čerstvým posekaným pórkem.
Zdroj: HOUBOVÉ ŠPÍZY PO ASIJSKU; Rozpal to šéfe II! – TV Prima http://www.iprima.cz/recepty-z-jednicky-rozpal-to-sefe-ii [On-line 17.05.2015]
Poslední tip, trik či komentář